onsdag den 6. februar 2013

Filt

Filtning

 
 
 
Filt er et tekstil, som fremstilles af kartet uld. Ved kontakt med (varmt) vand og sæbe og efterfølgende mekanisk forarbejdning fletter uldfibrene sig ind i hinanden, og det faste tekstil dannes. Filt er et af de ældste kendte tekstiler. Det blev fremstillet, endnu før man havde opfundet vævning og strikning. Processen til fremstilling af filt kaldes filtning.
 
 

Vådfiltning



Man starter med at lave sæbevand, som består af varmt vand og sæbespåner.

 
 

 
 
 
 

 Bolde

 
 
Når man skal lave en "inderkugle" ligger man et jævnt lag uld og man skal forsøge at placere det så der ikke stikker totter ud, derfor bruger man uldgarn til at vikle rundt om. Dette gør at kuglen ikke bliver ujævn.
 
Hvis man i stedet laver en "inderkugle" af engangsvaskeklude eller andet skumgummi, kan man få lavet en bold der kan hoppe.  
 
 
 
 
 
 
 Man vælger nu hvilken farve ens bold skal have. - jeg har både lavet en grå (alm. kartet uld) en farvet (kartet farvet uld) og en fler farvet bold. når ulden er lagt på, holder man rundt om bolden med begge hænder og sænker den ned i sæbevandet. Nu begynder man at filte bolden. man ruller først let bolden rundt i hænderne, så fibrene griber ind i hinanden. En gammel regel: "først barnehånd, næst damehånd og til sidst mandehånd". Til sidst får man en god og hård bold, som man skal skylde under vandhanen så sæberesterne kommer væk og bolden er færdig. - man kan dog putte den i tørretumbleren så kuglen bliver tør og får en nøjagtig rund form. 
  

 
Her ses de tre kugler efter en tur i tørretumbleren 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 Filtning af plan flade

 
 
Man tager et stykke bobleplast og ligger derefter et tykt lag hvidt uld. Man krydser de lag af hvidt uld oven på hinanden, så når man starter filtningen har fibrene lettere ved at gribe fat i hinanden. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Dernæst lagde jeg med farvet uld det motiv jeg ville have på min plane flade. jeg valgte at lave "hallo kitty"
 
Inden man starter filtningen ligger man gardisette hen over, for at motivet ikke rykker sig fra hinanden når man begynder at filte. Man starter med at hælde sæbevand i midten af det man vil filte, og arbejder sig derefter langsomt ud af.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
  
 
 
Når filten er fast nok til, at motivet ikke flytter sig mere, fjerner man gardisetten og filter videre. Når filten er blevet endnu fastere, kan man rulle den i bobbleplasten eller i en bambusmåtte, dette hjælper med til filtningen. det er meget vigtigt at man husker at vende det, man ruller i bobbleplasten i bambusmåtten, da det ellers ændre form og blivere længere den ene vej end den anden. 
 
 








 
 
 
 
 
 
 

Nålefilt

Ved nålefiltning bruges en skarp nål med pigge til at forarbejde ulden. Piggene virker som modhager, når nålen presses igennem et stykke uld, og herved presses uldfibrene ind imellem hinanden. Denne process gentages, indtil man har opnået det ønskede resultat. Ved ganske let forarbejdning er det resulterende stykke filt ganske blødt og luftigt i strukturen, mens der ved længere tids arbejde kan opnås en meget fast og tæt struktur. Nålefilt er dog ikke 'ægte' filt. Nålefiltede emner kan efterfølgende vådfiltes, således at der opnås en tættere struktur. Dette har jeg gjort på mit motiv jeg lavede af hallo kitty da nogle af elemenerne ikke sad godt nok fast.
 
 
     













 


 

Flet en kurv

At flette er en enkel teklnik, som de fleste kender. strimler af papir eller andet materiale hæftes sammen ved at lade dem skiftevis gå over og under hinanden og dermed opnå en større sammenhængende flade.

normalt når man fletter kurve bruger man træ, men man kan bruge mange genbrugsmaterialer, som aviser, ugeblade eller plakater som eksempel. det kræver dog at papiret har en hvis styrke, ellers er det vigtigt at papiret bliver foldet så det bliver tykkere og dermed styrket.

den kurv jeg har lavet er lavet af 8 strimler der er 2cm brede og 40cm lange. jeg har valgt at bruge en gammel plakat og dette materiale har styrke nok til ikke at være dobbelt.

- Jeg startede med at flette de 8 strimler sammen, 4 og 4, så de mødtes på midten. Jeg strammede fletningen til og satte tape på i bunden for at støtte.
- Derefter holdte jeg hjørnerne sammen med klips. og man kunne nu se en kvadrat som skulle forme bunden af kurven.
- jeg bukkede fletningen de fire steder, så den kvadratiske bund blev makeret med en fold.
- Jeg tog 4 strimler i en af siderne og begyndte at flette dem sammen. jeg sørgede for at strimlerne hele tiden gik henholdsvis over og under den forgående.
- jeg gentog i alle fire sider og flyttede klipsene efter behov. samtidig sørgede jeg for at arbejde på alle fire sider, så fletningen fulgtes ad.
- Når fletningen skulle afsluttes talte jeg ruderne i hjørnerne. På min kurv skulle der være 4 felter, og det skal der være i alle hjørnerne, for at kurven bliver lige.
- Det er vigtigt at slutte fletningen med lange ender så afsluningen kan blive pæn. Jeg bukkede enderne ned parvis, og flettede dem ind i fletningen. til sidst klippede jeg det overskydende papir af.