mandag den 5. november 2012

Home Sweet Home


Home sweet home

Opgave beskrivelse:
I sløjd og håndarbejde er der en lang tradition for at man fremstiller brugsting til hjemmet.
Det har givet god mening i en tid, hvor ressourcerne var knappe og hvor fagene netop skulle danne ud fra et perspektiv om nytte og nødvendighed.
Utallige grydelapper, forklæder, sofapuder, lyseduge og mellemlægsservietter er frembragt af svedige barnehænder i håndarbejde for ikke at tale om den stabel af bordskånere, spækkebrætter, køkkenrulleholdere det er blevet til i sløjd.
Nu skriver vi 2012 og kan (i princippet) købe alle de brugsting vi behøver, nu er ønsket snarere at de ting vi fremstiller til os selv har en historie, er individuelle og autentiske og fortæller noget om os selv.

Hvad vil du gerne fremstille til dit hjem?

 
Jeg har valgt at jeg gerne vil fremstille en sofapude/pudebetræk med personligt præg i form af et enkelt tekstiltryk. Tekstiltryk er en ny teknik som Mette lavede introduktion til samme dag som jeg lavede mit ”home sweet home” projekt. Jeg valgte samtidig en ny teknik til lunkningen af mit pudebtræk, knaphuller i stedet for den teknik som jeg kendte i forvejen, lynlås.

Processen:

Jeg startede med at tænke hvordan jeg ville have forsiden på mit betræk til at se ud. Jeg synes det ville være kedeligt hvis det bare var et stort stykke stof med et tekstil tryk på. Så jeg skitserede mig frem til at det skulle være 3 stykker stof (af samme stof) der blev sat sammen, som skulle danne forsiden på betrækket for at give det et lille ekstra ”touch”. Hele pudens mål skulle udgøre 50*50 og målene på stykkerne blev:

35*30

35*20

15*50


Derefter syede jeg stykkerne sammen så forsiden var klar til at få sit tekstiltryk. Jeg valgte en skabelon ud fra en bog med en masse skabeloner som Mette havde vist os. Jeg valgte en gammel ghettoblaster som skulle være tryk på mit pudebetræk. Hvorfor jeg lige netop valgte det, er fordi musik har og er en vigtig del af mit liv, da jeg har danset siden jeg var 2 år gammel.

Jeg satte skabelonen fast på min forside og rundt i kanten af skabelonen tapede jeg nogle stykker papir på, for at sikre at jeg ikke fik lavet skygger på stoffet. Jeg brugte dækkende tekstilmaling, da jeg trykkede på stof som havde et mønster, og derfor ville man ellers kunne have set trykket igennem malingen, hvis den ikke var dækkende. Jeg valgte bagefter, at jeg synes det ville være fedt med to af disse tryk, så da det første tryk for tørt, lavede jeg et tryk mere.

Trykket blevet fikseret, ved at blive varmebehandlet med strygejern i fire til fem minutter, dette gøres for at trykket kan holde til at blive vasket. - Man skal huske at sætte bagepapir imellem strygejernet og tekstiltrykket, hvis det skulle smitte af.

 

Efterfølgende skulle bagsiden laves. Her klippede jeg 2 stykker stof af målene 35cm*52cm, da lukningen på pudebetrækket skulle sidde mit på bagsiden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Derefter strøg jeg afstivningsbånd på hvert bagstykke for at stabilisere stoffet, hvor jeg skulle lave knaphuller og sy knapper på.

Hvor så jeg foldede kanten rundt...




















...og syende langs men kanten så langt ude som muligt for at gør plads til knaphullet og knappen.




















Knaphuller:
 
Når man skal sy knaphuller er det vigtigt at undertråden er stram, dette gøres ved at trække snoren igennem hulet der sidder på undertrådsholderen.

 












 


Herefter måles der op hvor knaphullerne skal sidde, jeg valgte at der skulle være 4 knaphuller.


 

Symaskinen indstilles til at sy knaphuller – se billede, og her følger man de 6 punkter på maskinen.


 
Når knaphullet er lavet skal der sprættes op i hullet. Det er vigtigt at det ikke bliver gjort voldsomt, da man kan risikere at man sprætter op uden for knaphulssyningen.

Derefter valgte jeg de fire knapper og syede dem på modsatte stykke stof overfor de lavede knaphuller.





 
 

Til sidst syede jeg forsiden og bagsiden sammen, og betrækket var nu færdigt.
 
 
Home Sweet Home projekt 
 
 
Sofie Bjørnskou Hansen