onsdag den 12. september 2012


Kniv


Dagen startede med at vores underviser Kurt introducerede os for hvordan man laver en kniv. Han viste hvilke teknikker vi skulle bruger. Fremgangsmåden kommer i det følgende.

Vi skulle anvende frisk løvtræ da det er nemmere at snitte i end i tørt træ. Så der blev fældet et træ til at vi kunne komme i gang. Herefter skulle vi flække et stykke træ af, ved brug af en økse, som vi skulle bruge til at starte på vores skaft til kniven. For at få det lille stykke man skulle bruge til sin kniv fortalte Kurt os at man altid skal flække i midten af stammen, ellers ville det ikke flække ud i lige. Så et stykke af stammen blev til 8 skafter.

 

Herefter kunne man hukke det overflødige af træet af man ikke skulle bruge – ellers ville det være et meget stort snittearbejde. Nu skal knivbladet gøres klar til at blive sat i skaftet
 

Her viser Kurt, hvordan man sliber enden af knivbladet (angel), så den nemt kan bankes ned i det stykke træ som skal formes til et knivskaft.








Kurt viser her hvordan knivbladet skal sættes i:


Her er det vigtigt at lægge mærke til, hvordan træets åreringe ser ud. For at banke knivbladet rigtigt ned i træet skal knivbladets angel sættes i parallelt med årene, så træet ikke flækker. Man kan eventuelt bruge en fiberhammer til at banke knivbladet ned i skaftet.

For ikke at skære sig i fingrene når man nu skal i gang med snittearbejdet kan man sætte gaffatape rundt om knivbladet. Så er det ellers bare i gang med snittearbejdet så skaftet får den form som netop passer til ens hånd.

 
 














 

En teknik når man snitter er at snitte væk fra sig selv, her er det vigtigt at albuerne er tæt indtil kroppen så andre forbipasserene ikke bliver ramt.

Når man skal fin snitte sin kniv i toppen af skaftet og evt. bunden er det meget små bevægelser, her kan man bruge tommelfingeren til at presse forsigtigt med på overfladen af den kniv man snitter med. Dette giver bedre kontrol.

Kurt viste os også en snitte bænk man kunne anvende.
 

Til sidst lavede vi en skede til vores nye snittekniv af birkebark. Birkebark er meget solidt og det er let at have med at gøre.

Man skulle først klippe delene ud man skulle bruge – tilpasses efter størrelsen på knivbladet.

Herefter skulle man skrælle det yderste lag bak af så det var nemmere at have med at gøre. Til sidst skulle man folde bakken og binde det sammen med bark så den ikke gik op.

Som man kan se på billederne nåede jeg også at lave en smørkniv. Det er næsten sammen fremgangsmåde bare uden knivblad og skede.


2 stk færdige knive :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar